Özel okullarda ekstra ücret talepleri bitmiyor!

Özel bir eğitim kurumu, ilgili mesajda bugüne dek yıllık ücret ödemelerinin mart ayında resmi enflasyon oranları çerçevesinde belirlendiğini belirtiyor.

Kurum tarafından, bu sene okullara getirilen ücret artışı kısıtlaması konusunun ve okulların ücret artışının gerçek enflasyonun çok gerisinde kaldığının altı çiziliyor.

Temmuz ayında yapılan asgari ücret artışının ve yaşanılan enflasyonun etkisiyle de eğitim-öğretim giderlerinin haricinde yemek, kırtasiye, servis, tekstil ve gezi giderlerinde normalin çok üzerinde bir artış olduğu belirtiliyor. Gelecek dönemde de bu artışın süreceğinin vurgusu yapılıyor.

Bu gibi nedenlerin yanı sıra; okulun finansal sürdürülebilirliği ve çalışanların hayat şartlarını ikame ettirebilecek maaş güncellemeleri de eklenerek bir karar alındığı ifade ediliyor.

Tam olarak şu cümle kullanılarak, “ Bu amaçla sizlerin hoşgörüsüne sığınarak eğitim-öğretim giderlerimizin haricindeki giderlerimiz için (yemek-kırtasiye-eşofman-gezi)” denilerek 20.000 TL’lik bir ek ödeme isteniyor.

Burada dikkat çeken nokta “eğitim-öğretim giderlerimizin haricinde” olarak belirtilmesidir.

Çünkü yönetmeliğe göre, ‘Özel okulların uygulayabilecekleri tavan zam’ sene başında ‘yüzde 36’ olarak belirlendi.

Bu yüzden özel okullar yemek, kıyafet vb. kalemleri kullanarak istedikleri miktarda ödeme talep edebiliyorlar.

Ayrıca erken kayıt yaptırarak ödemelerini gerçekleştiren velilerden de bu ek ücretler isteniyor. Bu şekilde erken kayıt yaptırmanın da bir avantajı kalmamış oluyor.


Ekstra ödemelerin öğretmenlere bir faydası var mı?

Özel okullar yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı sonrasında ekstra ücret talep etmek zorunda kaldıklarını ifade ediyorlar. Bu ücretin bir kısmının gideceği yer olarak da personel masraflarını gösteriyorlar. Peki, bir eğitim kurumunda en önemli pozisyonda yer olan öğretmenler özel eğitim kurumlarının ekstra kazançlarından ne kadar faydalanabiliyor?

Türkiye’de birçok özel eğitim kurumu öğretmenleri çok düşük fiyatlarla çalışmaya mahkum ediyor. Öğretmenlerin büyük kısmı asgari ücret bandında ya da biraz fazlasına çalışmak durumunda kalıyor.

Haftada 30 saat derse giren bir ücretli öğretmen 2022 Ocak ayından Temmuz ayına kadar 3.360,64 TL maaş alıyordu. Temmuz ayında yapılan zamla birlikte ücretli öğretmen maaşı 5.740 TL'ye yükselmiş oldu. Birçok özel okulda da bu ücret düzeyinde maaş öğretmenlere sunuluyor.

Öğretmenlere sunulan imkanların bu ölçekte olduğunu düşündüğümüzde özel okulların velilerden talep ettiği ekstra ücretlerin öğretmenlere yansıtıldığı pek de gerçekçi gelmiyor gözümüze. Eğitimciler hayat pahalılığı ve yüksek enflasyonun ezilen kısmı olarak tabloda yerlerini alıyorlar.
 
Üst Alt